zaterdag 25 augustus 2007

Doelgericht Googlen

Deze week las ik op de site van Clickx magazine een aantal leuke tips in verband met doelgericht zoeken met google. Hieronder vind je het artikel terug.

Sommige woorden, die gevolgd worden door een dubbelpunt, hebben een speciale betekenis voor Google. Een voorbeeld hiervan is de operator 'site:'. Om op een specifiek domein of een specifieke website te zoeken, typ je in het Google-zoekvak 'site:ditdomein.be' (of .com, .net of om het even welke andere extensie). Om bijvoorbeeld op de site van GameSpot Belgiƫ berichten te vinden over Microsoft's Xbox, tik je 'xbox site:www.gamespot.be' in (of 'site:www.gamespot.be xbox').
Ook als je in een tekst op een technische term of een moeilijk woord stuit, kan je je licht opsteken bij Google. De populaire zoekmachine doet namelijk ook dienst als online verklarend woordenboek. Als je voor je zoekopdracht 'define:' tikt, schuimt Google het internet af naar definities van je zoekterm. Er zijn overigens nog meer van die commandowoordjes die je in je zoekopdracht kan plaatsen. Als je specifiek zoekt naar een pdf-document over het paringsgedrag van de gierzwaluw, dan zoek je 'gierzwaluw filetype:pdf'. En als je vindt dat je zoekterm al meteen moet voorkomen in de url van de gezochte site, dan wordt het: 'inurl:gierzwaluw'.

Echt handig deze operatoren !! Ik vroeg me af als er nog meer mogelijkheden waren en kwam op de volgende pagina terecht op google. http://www.google.be/intl/en/help/operators.html.
Hier vind je een overzicht van alle mogelijke operatoren, voor een betere zoekervaring op het web .


Geen opmerkingen: